недела, 4. јуни 2023. Вести денес: 73
home Вести

Нов напад од Грците: Грција сега сака и „македонската кујна“ да ја регистрира како своја во УНЕСКО

Нов напад од Грците: Грција сега сака и „македонската кујна“ да ја регистрира како своја во УНЕСКО

Помирливите гестови од Македонија не влијаеја многу врз подготвеноста за компромиси на Грците во регионот Македонија во спорот околу името, пишува весникот „Ноје цирхер цајтунг“. Умерените политичари на тапет.

„Кујната е новото оружје во арсеналот на грчките Македонци за да им ги покажат границите на своите северни соседи“, пишува во воведниот дел авторот Маркус Бернат во текстот посветен на спорот за името меѓу Македонија и Грција.

Тој се осврнува на иницијативата на северногрчкиот регион – македонската кујна да се најде на листата на културно наследство на УНЕСКО, со што, според иницијаторите, на ПЈРМ, освен на дипломатски паркет, би ѝ бил зададен чувствителен и траен пораз и на гастрономски план, што е посебно важно сега, кога грчката влада има намера конечно да го тргне спорот за името со соседот.

„Македонија е овде, а таа држава таму е фикција…Ние сме во ситуација како Бретања и Велика Британија. На почеток ни изгледаше и нам комично, но ова овде е Балкан, ние немаме соседи како Франција – Швајцарија и Австрија“, ги пренесува НЦЦ изјавите на иницијаторите од конзервативно предводената регионална управа на северногрчкиот регион Македонија, продолжувајќи:

„Застрашувачката слика на ирационален, воено настроен Балкан е претстава за која постојано се слуша при патувањето низ регионот Македонија во Грција. Словените сакаат да обезбедат пристап до Егејот, а кој гарантира дека некоја друга влада во Скопје еден ден нема да објави: сите Македонци, и овде и таму, треба да бидат заедно?… За Теофанос Папас, еден од помладите вицегувернери на регионот Централна Македонија, договор со Скопје за името има далекусежно значење: ‘Ние не губиме територија, но ризикуваме да загубиме дел од нашата историја’“.

Весникот во овој контекст потенцира дека во Грција, по осум години кратења на платите и пензиите и зголемување на даноците, се шири чувството на распродажба на земјата, оттаму чувствителноста и околу спорот за името Македонија. Сите оние кои повикуваат на разумност и бараат решение на проблемот, се на удар, на пример градоначалникот на Солун, Јанис Бутарис, против кого се води кампања на Фејсбук.

„Бутарис не е единствен кој се залага за решение во спорот за името. Неговиот колега Лефтерис Јоанидис, градоначалник на Кожани, главен град на регионот Западна Македонија, мисли слично. ‘Вистината е најдобриот пат за одење напред. Го кажувам моето мислење иако не е популарно’, вели тој, а се залага, исто како и владата во Атина, за име на соседната држава со географска одредница, што ќе направи дистинкција од грчкиот регион Македонија. ‘Знаеме дека остатокот од светот ќе ја вика Македонија и дека е призната како таква’, свесен е градоначалникот…“

„Преименувањето на аеродромот Александар Велики во Скопје и автопатот кој води до грчката граница, како гестови на добра волја од Скопје, се чини не оставија голем впечаток врз Грците во Македонија. Многумина спорат дека ‘словенска Македонија’ од поранешна Југославија некогаш воопшто била дел од историскиот регион Македонија. Да се води дебата со аргументи е многу тешко, првенствено поради дезинформациите и навредите на социјалните мрежи, резигнирано констатира соработник на кожанскиот градоначалник Јоанидис. Грчките прагматичари се доведени во ситуација да мора да се борат против антиката“, пишува „Ноје цирхер цајтунг“.

Најнови вести