петок, 30. јули 2021. Вести денес: 147
home Вести

Ниту Србите не можат преку Македонија да влезат во Грција

Ниту Србите не можат преку Македонија да влезат во Грција

Грција привремено ги ограничи сите железнички и патни врски со Македонија и забрани влез на лица од таа земја, соопшти Министерството за надворешни работи за РТС.

Министерството за надворешни работи посочи, по повод веста дека е отворен граничниот премин Евзони меѓу Грција и Македонија, дека српските државјани сè уште можат да влезат во Грција, но само преку Бугарија.

Причината е што Грција привремено ги ограничи сите железнички и патни врски со Македонија и забрани влез од нашата земја.

„Најновата одлука на надлежните грчки власти од 30 јуни 2020 година, со која се уредува прашањето за режимот на влез на странците во Грција во периодот од 1 до 15 јули 2020 година, од превентивни причини за здравствена заштита од ширење на коронавирус во Грција, привремено ги ограничува сите железнички и патни врски со Македонија и забрането е лица да влегуваат во Грција од Македонија “, соопшти министерството.

Преминот Евзони беше отворен денес од 8 до 11 часот, според Танјуг, а до 15 јули ќе биде отворен само за грчки граѓани и граѓани со дозвола за престој во Грција.

Полициските службеници од Македонија и Грција соопштија дека сите автомобили се вратени денес, и дека се насочени кон Бугарија.

До 15 јули, единствениот граничен премин кон Грција што останува отворен за српските граѓани е бугарско-грчкиот премин Кулата-Промахонас.

Коронавирус