четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 150
home Вести

Никоски: Заев подготвен да капитулира пред Бугарија

Никоски: Заев подготвен да капитулира пред Бугарија

„Најзагрижувачко е изјавата на Заев, најновата, а, тоа покажува спремност на капитулација. Тоа е најстрашното значи, еве признаваат дека сме Македонци, но дали сме биле Бугари до 1944 година кому е тоа важно. А, најосновното е дали имате или немате корен“, истакна Ристо Никоски, во емисијата на телевизија Алфа „Што не е јасно“.

Никоски додаде дека во дадената ситуација клучно е зошто Бугарија токму овој момент го поставува тоа прашање. И де факто на поставеното прашање Бугарија е спремна да се конфортира не само со Бугарија туку и со ЕУ.

„Интерес суштински најавуван јасно и гласно од Германија дека до декември ќе организира конференција. Од Бугарија им велат нема, се конфортираат директно“, појасни Никоски.

Никоски посочи дека Бугарите се раснени со бугарски синдром каде што биле учени дека Македонци не постојат, дека тие се измислен народ.

„Суштината е кога сега Македонија е на прагот до ЕУ, не ги наметне тие историски синдроми Бугарија, завршува приказната. Македонија кога ќе влезе во ЕУ веќе Бугарија не може да не манипулира. Нејзина предност е тоа што таа пред Македонија влезе во унијата. Нејзина предност е тоа што сега може да условува и да уценува“, појасни Никоски.

Никоски додаде дека јазикот е клучот, ако македонски јазик нема Македонија нема да постои. Македонскиот народ постои со векови никој не може да го негира.

Најнови вести

Коронавирус