понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 91
home Вести

Николоски: Владата да го почитува мислењето на Венецијанската комисија и да достави нов текст на Законот за јазици, ако не тоа ќе го направи ВМРО-ДПМНЕ

Николоски: Владата да го почитува мислењето на Венецијанската комисија и да достави нов текст на Законот за јазици, ако не тоа ќе го направи ВМРО-ДПМНЕ

Венецијанската комисија го потврди само она што ВМРО-ДПМНЕ го зборуваше години наназад. За потсетување Законот за јазици кој беше основа на тиранската платформа и Заев да формира влада. Тој Закон е крајно неуставен, не може во држава како Македонија да наметнете двојазичност, тука нема пола Македоци пола Албанци, рече Александар Николоски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ на гостувањето на дневникот на телевизија Алфа.

-Венецијанската комисија само гопотврди тоа што сите го знаеме. Тој Закон е неприменлив во судството, во јавната администрација, Знаеме дека Заев повторнува се обидува да се поигрува со правто, па барање одлагање на извештајот на Комисијата, рече Николоски.

Тој додаде дека еве сега е одложено за три месеци, но оти одлагањето не решава ништо.

-Експертите од оваа Комисија кога ќе кажат нешто не го менуваат мислењето, укажа Николоски.

Тој ја повика владата да го почитува мислењето и да достави нов ревидиран текст на законот во кој ќе бидат поништени сите неуставни одредби, а доколку тоа не го направи тоа ќе го стори ВМРО-ДПМНЕ.

Коронавирус