петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Николоски: Резултатот од лошото менаџирање на корона кризата од Филипче и Заев е македонските граѓани да не можат да патуваат во странство, 5.000 затворени фирми и 50.000 нови невработени

Николоски: Резултатот од лошото менаџирање на корона кризата од Филипче и Заев е македонските граѓани да не можат да патуваат во странство, 5.000 затворени фирми и 50.000 нови невработени

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски, денеска во изјава од Центар на новинарско прашање во врска со пандемијата и фактот дека Македонија е на црна листа за патувања, истакна дека Македонја е сите црни листи со Заев на власт, а резултат од лошото менаџирање со пандемијата е тоа што сега македонските граѓани не можат ни да патуваат, бизнисот брои 5.000 затворени фирми, има 50.000 нови невработени, а 150.000 луѓе бараат работа.

-Ова е очекувано затоа што лошо е менаџирана оваа Ковид криза од страна на власта, и не само сега туку од почетокот на кризата, имаше едни хаотични мерки, после тоа Македонија беше единствена држава во регионот којашто немаше вакцини, луѓе одеа во Србија да се вакцинираат, затоа што Филипче и Заев бркаа провизии за да набават вакцини, потоа се олабавија сите мерки за наеднаш да се стегнат сите мерки, кои ги нарекувам фашистички затоа што некој може, некој не може да влегува во јавни објекти, кртикуваше Николоски.

Тој појасни дека резултат на целиот хаос со мерките е самиот факт што Европската унија и европските земји ќе ја затворат Македонија, за да македонските граѓани не можат да патуваат.

-Не е само проблем тоа што граѓаните нема да можат да патуваат, туку и бизнисот нема да може да функционира коешто ќе се одрази на економијата затоа што слушнавме дека над 5.000 илјади фирми се затворени и над 50.000 работни места се затворени, а 150.000 луѓе бараат работа во Македонија, следствено на ова Македонија е сите црни листи со Заев, затоа по овие избори промената ќе следи, истакна Николоски од Центар.