понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 84
home Вести

Николоски од Прилеп: Состојбата тука е исклучително лоша, не само со КОВИД пандемијата, туку и економски градот тоне

Николоски од Прилеп: Состојбата тука е исклучително лоша, не само со КОВИД пандемијата, туку и економски градот тоне

Денеска сме овде во посета на Прилеп, ќе имаме средба со локалното раководство на ВМРО-ДПМНЕ, со ОК, тука се пратениците и после тоа ќе имаме состанок и со здравствените работници од Прилеп. Зошто со здравствените работници? Затоа што за жал ситуацијата со корона кризата на ниво на држава е исклучително лоша, но можам да кажам дека во Прилеп можеби е најлоша и во целата држава. Континуирано високи бројки и на заболени, за жал и на оние кои што ја губат битката и ова е нешто што не се случува ден или два, туку се случува во континуитет, ова денеска преку изјава за медиумите го истакна Александар Николоски од ВМРО-ДПМНЕ.

-Јас уште минатата година некаде во април, мај месец повикував да се воведат специјални мерки за Прилеп со цел да се запре она што тогаш се гледаше дека ќе се случи, а тоа е овој голем погром што се случија на Прилеп и прилепско. Тие совети и апели за жал не беа послушани, после тоа на исто повикуваме и во кампањата, есента и за жал зимата и пролета ги имаме овие бројки кои што ги имаме. Здравствените власти не прават ништо за да се подобри оваа ситуација. Од една страна сакам да им честитам на докторите и медицинскиот персонал на над човечките напори кои што ги прават но од друга страна, мора да се признае дека малку или ништо не е направено да им се помогне на луѓето, вели Николоски.

Тој додава дека нема вакцини, не само за Прилеп, туку за цела држава.

-Македонија за жал останува црна дупка во процесот на вакцинација. Не само во потесниот регион, тука и за жал на ниво на Европа. Но, нема ни соодветна терапија, луѓе не можат на времено да направат крвна слика со сите податоци кои што се потребни, тешко се закажуваат ренген снимки, а да не зборувам за тоа дека мора самите да ги купуваат лекарствата, витамините, антиоксидансите кои што треба да ги користат. Така што имаме една исклучително тешка ситуација по којашто ќе зборуваме и со здравствените работници. Во една голема катастрофа е Македонија, здравствено пред се, а секако тука е и економски. Економски градот тоне, според нашите информации само педесетина дуќани само во прилепската чаршија се затворени што говори за падот на економијата, но исто така говори и за несоодветните несоодветните економски мерки кои или ги нема или се недоволни. И тоа резултира со целосен колапс во однос на економијата, потенцира Николоски.

Коронавирус