недела, 1. октомври 2023. Вести денес: 67
home Вести

Николоски: Граѓаните се плашат од манипулација од овој референдум

Николоски: Граѓаните се плашат од манипулација од овој референдум

Во вечерашната емисија на „Топ Тема“ гостуваше потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски, кој ги произнесе ставовите на партијата околу референдумот.

-Ставот на партијата е јасен, изграден и го соопштивме на почетокот на кампањата. Тоа е дека сметаме дека се работи за едно надпартиско прашање на кое што не треба да ги делиме граѓаните по однос на политичка определба. И затоа сметаме дека секој граѓанин на 30-ти септември треба самиот да одлучи што ќе прави тој ден, нагласи Николоски.

При секојдневната комуникација со луѓето, впечаток на партијата е дека еден помал дел се ЗА, во етничките Македонци скоро никој затоа што, објаснува тој, директно е таму ударот и има еден силен дел кои што се против.

-Постои и едно силно движење за останување дома од најмалке две причини. А деновиве се надоврзува и трета. Првата е, традиција е кога СДСМ организира избори да тие бидат нерегуларни и граѓаните се плашат од манипулација на овој референдум. Односно се плашат дека ќе гласа на еден начин, а во записниците ќе излезат други. Втората причина е затоа што со ова прашање на некој начин се чувствуваат загрозени Македонците, дека можат да бидат надгласани. Во која смисла факт е дека договорот ги опфаќа сите, но факт е дека првострано се однесува на етничките Македонци, како таков Македонците чувствуваат дека, со сета почит, како на останатите народи кои што живеат во државата, потенцира Николоски.

Најнови вести