недела, 4. јуни 2023. Вести денес: 71
home Вести

„Ние сме Македонија“-Иселениците протестираат против промена на уставното име

„Ние сме Македонија“ бара големите сили да се вмешат во преговорите. Решението да се бара со меѓународна спогодба помеѓу двете земји гарантирана од постојаните членови на Советот за безбедност.
„Ние сме Македонија“-Иселениците протестираат против промена на уставното име

На собири под мотото „Ние сме Македонија“ македонските иселеници во САД и во неколку други земји вчера и денеска протестираат против промена на уставното име на Македонија, јави дописникот на МИА од Вашингтон.

На собирот во центарот на Вашингтон вчера учество зедоа организации и групи од Њу Џерси, Масачусетс, Њујорк и Вашингтон. Тие од македонската Влада бараат прекин на преговороте со Грција и заштита на македонскиот идентитет.

– Смислата на нашиот апел не е да критикуваме, ние не сме против никого и не шириме шовинзам, туку се работи за одбрана на основните права. Нашите предци се избориле државата да се вика Македонија и со борба го сочувале името. Тие ни го предале тоа право и наша цел е да го зачуваме. Едноставно е, изјави Горан Митревски, еден од лидерите на движењето „Ние сме Македонија“.

На протетот се обратија и Слобадан Петковски, свештеник на православната црква „Св. Кирил и Методиј“ од Њу Џерси, лидерите на Обединета македонска дијаспора, Александар Митевски и Мето Колоски, како и лидерите на Организација за македонски човекови права во Северна Америка.

– Денеска е значаен датум за македонските иселеници. Денес чествуваме 70 години од големата неправда што им е нанесена на децата бегалци од Егејска Македонија кога тие биле насилно иселени од своите вековни огништа, кажа во својот говор Колоски.

Ова, додаде, е првпат Македонци да се соберат во толкав голем број на Националната алеја (комплекс од разни музеи и споменици во историскиот центар на Вашингтон), и затоа ова е историски ден за Македонците во САД.

– Двете големи неправди со кои е соочена нашата земја е промена на имато како условот за влезе во НАТО и ЕУ и поставување на дополнителни услов за влез на нашата земја во ОН, наспроти фактот што Македонија ги исполни критериумите од членот 4 на Повелбата на ОН, изјави Митревски.

Од движењето наведуваат дека и покрај фактот што 137 земји ја имаат признато Македонија под уставното име, сегашната влада преговара за негова промена во услови кога Грција поставува максималистички барања и го негира македонскиот идентитет и нација.

„Ние сме Македонија“ бара големите сили да се вмешат во преговорите. Решението да се бара со меѓународна спогодба помеѓу двете земји гарантирана од постојаните членови на Советот за безбедност.

– Единствен начин да се пресече оваа речиси тридецениска загатка е меѓународна спогодба на која Грција треба да истапи од своите максималистички барања и нашата земја да влезе во меѓународните инситуции под уставното име, тоа е – Република Македонија, изјави Митревски.

Слични собири вчера и денеска се одржуваа во неколку градови во Австралија и Нов Зеланд, потоа во Холандија, Англија, Италија, Чешка, Словенија и Малта.

Најнови вести