вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 110
home Вести

НЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО – ГРАЃАНИНОТ

НЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО – ГРАЃАНИНОТ

Колумна на д-р Шабан Салиу, доктор по политички – правни науки  и претседател на политичката партија Демократски сили на Ромите.

Почитувани  граѓани од ромската заедница, почитувани Македонци, Албанци, Бошњаци, Турци, Срби, Власи и други кои живеете на територијата на општина Шуто Оризари,  драги наши браќа и сестри, комшии, пријатели, особено сакам да ги потенцирам членовите на партијата Демократски сили на ромите – ДСР ја користиме можноста на сите оние кои гласаа за Коалицијата за подобра Македонија предводена од ВМРО-ДПМНЕ (нашата партија е  коалиционен партнер) и гласавте за нашиот кандидат професорката д-р Гордана Силјановска  Давкова со заокружувањето на бр.2 од избирачкото гласачко ливче на одржаните претседателски избори на 21 април 2019 година од се срце да Ви се ЗАБЛАГОДАРИМЕ.

Огромна благодарност до граѓаните на оштина Шуто Оризари кои на овие избори покажаа висок степен на одговорност, совесност и храброст во нивните одлуки недозволувајќи на ниту една партија да им влијае преку закани, силеџиство, уцени и подмитување во остварувањето на нивното демократско право да гласаат за кандидатот за претседател  на нашата држава Република Македонија по лично свое убедување.

Нашата партија сака да ги поздрави и да се заблагодари на сите политички партии во оптшината Шуто Оризари каде што за прв пат се одржаа избори без поголеми нарушувања на изборниот процес во една фер и демократска атмосфера со исклучок на поситни прекршувања.

Како никогаш досега во поновиот плуралистички период во сите одржани иборни циклуси граѓаните во општина Шуто Оризари докажаа дека силата е кај нив, а не во поединци кои во претходниот период се обидуваа да ги натераат на сила под разни закани и притисоци да гласаат спротивно на нивното убедување и волја.

Почитувани граѓани на општина Шуто Оризари, никогаш да не заборавите дека вие сте најсилните, неговото величество ГРАЃАНИНОТ од кого зависи победата на секој изборен цилус, вие давате, вие земате власт. Сакам да Ве потсетам дека на денот на гласањето вие и формално правно сте еднакви со сите граѓани во нашата држава. Тој ден преку чинот на гласање без разлика на различностите кои ги имаме како припадници на нашата заедница-ромската, без разлика на бојата на кожата, политичката – економската, религиозната и други разлики  и сликовито за нас Ромите се остварува уставниот принцип на еднаквост на субјектите пред уставот и законите. Секој глас на секој Ром граѓанин на  државата е еднаков  и има значење како и на секој друг граѓанин со иста важност како и гласот на преседеталот и премиерот на државата.

Без разлика дали сме согласно последниот попис 53.879 Роми  кој попис никогаш не сум го признавал од проста причина оваа бројка ама апсолутно не ја одразува вистинската бројност на ромската популација во нашата држава, а според наши партиски извршени проценки, во државата живеат повеќе од 120.000 Роми. Гласовите на Ромите дали се претседателски, парламентарни или градоначалнички се од посебна важност и одговорно тврдам дека се пресудни на многу изборни циклуси. Но без разлика на бројките и да ги апстрахираме  гласовите на Ромите не помалку се значајни од другите граѓани. Еден поранешен борец за ромските права често ќе кажеше : „И комарецот е мал, но ако го голтнеш и влезе низ грлото може да ти направи големи непријатности во душата“.

Затоа драги мои Роми, треба внимателно да пазиме на кого ќе го дадеме својот глас. Не се важни само гласовите на Македонците и Албанците и другите, напротив многу се важни и премногу гласовите на ромската заедница за овие и наредните изборни циклуси.

Да не дозволиме некој да манипулира со судбините и животите на нашите Роми кои ден за ден преживуваат, живеат на маргините на општеството  секаде и во било кое време со константно присутна тивка дискриминација врз нив. Сега драги мои сограѓани Роми на сите сме ДРАГИ и сме нивни „БРАЌА“, ама на жалост додека се во тек изборите, после не се познаваме. Сигурен сум и самите вие сте изненадени од големата „ГРИЖА“ кон вас за сите проблеми кои ги имате со многу ветувања кон вас од политичарите. Затоа паметот во глава направете добри анализи за кого на 5-ти мај 2019-та година ќе го дадете својот глас бидејки сите гласови се бројат можна е победа на една опција и со 1000 гласа па дури и помалку. Не заборавајте дека минатото ни покажа дека градоначалници и пратеници се постанувало и со разлика 3, 5, 15,150 гласа што значи сами треба да одлучите на кого ќе го дадете својот глас. Не дозволувајте некој да ве поткупува и омаловажува со пакетче на прехранбени артикли или 1.000,оо денари кои за една недела ќе ги потршите, а со тоа ќе ја упропастите и потрошите и иднината на своите деца.

Почитувани, без разлика на негативни искуства од минатото за време на изборните циклуси, време е да ги консолидираме редовите во ромската заедница и да гледаме напред кон иднината во правец на пораката на големиот борец за човекови права Мартин Лутер Кинг: „Секогаш е право време за да ја направите вистинската работа“ и вистински да го живееме неговиот сон за еднаквост на сите граѓани.

На крај, сакам да го повикам членовите на нашата партија Демократски сили на ромите  во Шуто Оризари и низ целата држава преку своите 40 општински организации, нашите симпатизери, пријатели и неодредените граѓани кои не припаѓаат на ниту една политичка опција, во вториот круг од претседателските избори целосно да се мобилизираат и на 5-ти мај 2019-та година масовно да излезат и да го дадат својот глас  на коалицијата „За подобра Македонија“, предводена од ВМРО-ДПМНЕ за кандидатот професорката д-р Гордана Силјановска Давкова  за доследна интеграција на Ромите и нивна подобра иднина.Сигурен сум и ве убедувам дека оние Роми кои ќе го следат патот на нашата партија Демократски сили на ромите е вистинскиот- правиот пат за интеграцијата на граѓаните од ромската заедница во институциите на државата.

Дека ја говорам вистината имам еден мал милион аргументи, но ве повикувам и самите да направите анализа кога подобро се живееше сега со владата на СДСМ или поранешната влада на ВМРО-ДПМНЕ.

Направете обична компаративна анализа кога повеќе имаше Роми функционери, кога повеќе имаше вработување, стипендии и кредити за ромските ученици и студенти, решени станбени прашања  и многу други бенифиции и можности за Ромите.

Без разлика како ќе одлучите изборот е на ваш, правото, но и одговорноста. Максимум респект до сите граѓаните од ромската заедница во државата за нивниот избор за претседател.

 

Коронавирус