вторник, 20. октомври 2020. Вести денес: 27
home Вести

Нефрологија преплавена со пациенти со ковид-19 на кои нагло им откажуваат бубрезите!

Нефрологија преплавена со пациенти со ковид-19 на кои нагло им откажуваат бубрезите!

Од март до почетокот на септември немаше голем број на пациенти со ковид-19 и со бубрежни оштетувања. Но сега ова е тренд, вели д-р Ирена Бушлетиќ, директорка на Клиниката за нефрологија за Плусинфо.

Во последните дваесетина дена во земјава расте бројот на пациенти со ковид-19 на кои им откажуваат бубрезите и мора да бидат ставени на дијализа.

– Ова е тренд во последните дваесет и неколку дена. Од март до почетокот на септември немаше голем број на пациенти со ковид-19 и со бубрежни оштетувања. Но сега ова е тренд. Правиме анализи на што се должи оваа појава. Дали е коинциденција или ќе продолжи понатаму, засега следиме и анализираме. Повеќето случаи имаат акутно бубрежно оштетување. Кај еден дел помага дијализата, а друг дел пациенти поминуваат и без дијализа – изјави д-р Ирена Бушлетиќ, директорка на Клиниката за нефрологија за Плусинфо.

Според статистиките и искуствата на другите земји, 20-25 отсто пациенти со ковид-19 развиваат акутно бубрежно оштетување.

Коронавирус