четврток, 8. декември 2022. Вести денес: 99
home Вести

Неделков: Се врши притисок врз синдикалните лидери од страна на власта

Неделков: Се врши притисок врз синдикалните лидери од страна на власта

Имаме примери и докази за вршење на синдикални лидери кои не се по мерка на овите раководства на установите вели претседателот на СОН, Јаким Неделков . Тој притоа посочува дека  ќе се спротистават жестоко на ваквите притисоци.

– “Колку Владата да се оградува дека нема надлежности ние сметаме дека имаат надлежности да воспостават ред во синдикалното делување. Секој оној кој врши притосок врз синдикалните лидери тој е подложен на кривичниот законик на Република Македонија на казна затвор од 3 месеци“ вели Неделков.

Во однос на наставничкиот пленум кој не им даде поддршка за денесниот протест тој притоа рече е една неформална група која ништо не значи во секторот образование.

“Мислам дека во последниве денови протуркани од повеќе поратали во Македонија е само маркетинг и ништо не можат да направат во остварување на правата на наставниците. Нема да трошиме енергија на изјави на нерелеватни преставници“ рече Неделков.

Тој посочи дека денешниот протест е предупредувачки и затоа тие дошле во симболична бројка пред Владата на Република Македонија.

Qatar 2022