вторник, 15. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

Не ни го потценувајте интелектот Министерке !!!

Не ни го потценувајте интелектот Министерке !!!

Една многу мудра и од дамнина, од прадедовина мисла вели ,,Прости им Боже, не знаат што прават!”, …..но во овој случај, редок во битисувањето на човештвото, би важело ,,Прости им Боже, знаат што прават!”. На тоа Но, и тоа неможеме да го прилагодиме, а уште и не, и прифатиме, и би додале, никогаш незаборавно и неопростливо, за мајковината , татковината, за душата напатана семакедонска, каде и да е ,……ширум светот. Јаремот врзан, заплеткан, четири тешки години, полека, понекогаш и со неочекувана брзина, се стеснува околу обрачот, на СВЕТОТО.

И така, се приближуваме до незапаметено и невидено дивеење на една власт, РЕВИЗИОНИЗАМ, по секоја цена, на секое ниво, го зафаќаат и последниот атом на самобитност, безброј пати повторувано… .историја, јазик, идентитет, култура и образование. Образование и иднината на нашите деца да не зависат од вас, Министерке! И затоа, ТРГНЕТЕ ги рацете од нашето најсвето! Не ни ја обезличувајте нацијата! Заедно со менторот, уиграни и длабоко заплеткани во вашиот предавнички лавиринт, без компас, вршите егзекуција во ОБРАЗОВАНИЕТО. А по кои нормативи го делаиете и најмалку спроведувате. ……ДИРЕКТИВИ и однадвор и одвнатре, многу јасно.

Но, си велите тука кај нас, сèсе поминува, па впрочем и вие самите сте една таква инсталација. Поради предавствата, корупцијата и криминалот, треба да чувствувате грам совест и срам, Предавничка, длабока навлезена во корупција и криминал….СРАМ сте за сите нас…..затоа што и и ,,вашите,, се оградуваат од вас, верувајте, ШЕПОТАТ. …Да, охрабрено и зачестено, ФАКТ кој особено ме радува.

И така дојдовме до тоа дереџе, најпрвин да ти ја земат душата, како велат, со памук, а отпосле, душебрижнички, ќе н èне ,,спасуваат“,,. И затоа, не ни го потценувајте интелектот МИНИСТЕРКЕ!!! Од која страна уште треба да затруби, да загрме ? Сите релеватни институции, организации, здруженија, секој еден вклучен инволвиран во образование… ……Каков УРНЕК сте Вие? Прв човек во образованието, не само недоблесен, туку , и најважно, без ден работа и емпириско во областа, за која длабоко се ,,залагате“,, и ЗАПЛЕТКУВАТЕ,. .Нема вадење од оваа ситуација, има само отчет и одговорност.

Сте се запрашале ли некогаш , што во политиката толку го привлекува човекот, кој од неа прави своја ,,професија“,, и вие сте пример за тоа, правите се за да се издигнете над сите, со својата суета и самобендисаност!?. До каде ај сте со самокритика? Оти не Оти на поднесувате укажувања, забелешки, критики од научната и експертската фела, а најмногу се плашите од јавната расправа во Собранието. . Значи народски кажано имате ,,уплав“ ,, од народот, да Министерке, вие најмногу се плашите од зборот и судот на народот. Но, вие , со невидена политичка ароганција и самодонесената КОНЦЕПЦИЈА покажавте дека сте министер на Северна Кореја. И во иднина веве советуваме, преку вашите градоначалници, престанете со притисоците, ,,добронамерните“,, укажувања и заплашувања по нивното работно место.

И, конечно, не ја оправдувајте Кконцепцијата со негубење на часови, знаеме што следи , и каков огромен кусок на часови ќе се јави, недоволен број на часови и крајно, што ви е, и ЦЕЛТА, бркање од работа. Но, нам , тоа не ни е болката, туку , укинување и фузирање на предмети, фундаметални за нашето постоење и опстојување. Па, отпосле , доаѓа грижата за „вендета“ (грижата за одмазда). Неодамна Ввашиот ментор, а и доброар уигран соработник во ова злодело ЗЗ, изјави дека имало премногу наставнички кадар, кој морал да се редуцира.

Па, затоа , уште еднаш апелираме, повлечете се и оставете го образованието на образованите, на стручните и компетентните да изработат концепција за реформа со човекови, хумани и вистинити вредности со европски постулати, принципи и норми!. Вие како фина го одбравте „Финскиот“ модел, но откако видовте дека бевте фатена во замка, порекнаовте, но на очиглед на сите и со сведоштво ве предупредивме дека Иисторијата е задолжителна како таму у, и секаде. И оттаму каде и од таму, кај што мислите да удоволите и одработувате, ви удрија шлаканица, дека не е доволно да ја укинете Иисторијата, што од тоа и попогубно и нема. Значи ова нèе наведува на констатација на злосторство без преседан. Сè н. Се нèе упатува на тоа, и во историската комисија протнавте член, а и другите за несреќа потклекнаа, а со тоа го губат кредибилитетот не само кај колегите историчари, туку и кај народот воопшто. Се обидовте и за тоа, како и за ссèе друго да негирате дека придавката ,,македонски“ ,, останува во записниците.

Не, останува само срамот и жигосување на сопствениот народ. Министерке, длабоко сте навлезена во предавство , заедно со вашиот ментор, и тој ,,човек треба да е свесен за тоа што од него самиот ќе стане“,, во политиката. Затоа што се „ ,, впуштате во игра со демонски с дијаболични сили, кои демнат од секоја моќ “.,,. Ќе дојде денот кога ќе ви се суди. Знаете, сèсе повеќе слушаме и гледаме страв, немаштија, безработица, закани, уцени, криминал, и луѓето со право велат, а што следи, се плашиме со што уште не ќе се ,,послужите“,,.

Со што уште ќе нèе обезвреднувате и обезличувате, и најпосле, за повторно да имаме надеж дека ќе ве сопреме, а вие, повторно и повторно тоа да го осуетите и со сите методи да го спречите. Ние со вас сме во перманентна политичка и економска криза, и тоа е познат синдром на македонското политичко секојдневие, ние сме своевидна ,,Вајмарска република“.,,.

И конечно, погрижете се за реалните проблеми на матурантите, кои вие ги креиравте, апстрахирајќи се од нивните потреби, наметнати од вашето актерство-дуо-трио, со повеќе слух и активизам, наместо со веќе препознатливи манири на лаги и манипулации.

И вреди да ви се спомене. ….Инфра слободата се наоѓа на рамниште кое што се наоѓа под законот, на општественото ,,дно“ ,, меѓу скитниците, крадците и гангстерите. И да ви појасниме, гангстерската банда е како архаичен клан, ама исчистен од секој традиционален систем на прописи и забрани, кој јасно се воочува.

Тука е во нашето секојдневно опкружување, демне отсекадеод секаде, на о НИЕ велиме, после најсилните молњи доаѓа виножито, ДА, неминовно, и јасно природно тежнеење на секој еден Македонец. Да не ни се повтори СДС, никогаш повеќе, да ги испратиме во ИСТОРИЈАТА, да јуришаме кон СЛОБОДАТА!!!

Колумна на Мм-р Соња Цветковска

ЕУРО 2020

Македонија