петок, 18. ноември 2022. Вести денес: 4
home Вести

Не е само софтверот за МВР, Владата ѝ исплатила на „Инвока“ околу 400 илјади евра

Не е само софтверот за МВР, Владата ѝ исплатила на „Инвока“ околу 400 илјади евра

Без веб страница и контакт информации, информатичка фирма работи на одржување на софтвери за потребите на македонската Влада. За сервисирање и набавка на софтвер, македонските институции на Инвока Гроуп во изминативе три години ѝ исплатиле речиси 400 илјади евра.

Софтверска компанија без сопствен сајт и контакт информации работи на одржување на компјутерски програми на десетици државни институции. Станува збор за Друштвото за инженеринг, информатика и дигитален дизајн „Инвока груп“ од која Генералниот секретаријат на Владата купил софтвер за определување на брзина на возила во сообраќај и изрекување казни.

Радио Слободна Европа се обиде да стапи во контакт со управителот на компанијата, да побара веб сајт со портфолио на „Инвока гроуп“, но безуспешно. До објавувањето на овој текст не добивме одговори на електронски испратените прашања на маилот оставен за контакт во Централниот регистар.

Во изминативе три години, колку што постои компанијата, од македонските институции наплатиле 62 илјади евра за одржување на софтвери, покажува владината дата база „Отворени финансии“. Во неа може да се забележи дека под контото „поправка и одржување на софтверска и хардверска опрема“ од сметките на институциите биле исплаќани фактури со вредност од 4 евра па се до илјада или две илјади евра. Од сметката на Генералниот секретаријат на Владата со потпис на поранешниот генерален секретар, а сега советник во кабинетот на премиерот, Драги Рашковски, биле исплатени фактури за 323 илјади евра за набавка на два софтвери, покажуваат податоците од Бирото за јавни набавки.

Првиот е наменет за Министерството за внатрешни работи кој наводно треба да стане дел од проектот „Безбеден град“ и се однесува на казнување во сообраќај и чини 81 илјада евра. Вториот, пак, се однесува на софтвер за полагање испити во 14 институции. За набавка на вториот софтвер за полагање на испити во државни институции и за негово одржување од Генералниот секретаријат на Владата биле наплатени 242 илјади евра. Потписник на набавките е поранешниот генерален секретар на Владата Драги Рашковски.

Рашковски уште во 2018 година го патентирал „Систем и уреди за контрола на брзината на возилата во сообраќајот, определување на просечна брзина и изрекување на казни“, покажуваат информациите на „ 360 степени“. Во тој период софтверот не бил изработен во целост од фирмата „Инвока Гроуп“ затоа што според известувањето за склучен договор на Бирото за јавни набавки, набавката во целост била реализиран во 2020 година.

МВР: Тој софтвер не е дел од нашиот систем

Проблемот со првиот тендер со кој Рашковски набавил софтвер за камерите од „Безбеден град“ е што Министерството за внатрешни работи нити го користи, нити им е потребен.

„Во врска со набавката на софтверот за кој прашувате, ве известуваме дека тој софтвер не е дел од системот на МВР“ велат во одговорот до РСЕ од МВР.

Целата вест прочитајте ја ТУКА.

Коронавирус