четврток, 9. јули 2020. Вести денес: 133
МЕГА БОМБА

АУДИО: Заев вели дека се договарал со Мијалков и знаел дека Шилегов бил криминоген

home Вести

Не чекаше ни еден ден: Пендаровски веќе го потпиша Законот за ЈО, како и за Совет на јавни обвинители

Не чекаше ни еден ден: Пендаровски веќе го потпиша Законот за ЈО, како и за Совет на јавни обвинители

Претседателот Стево Пендаровски, денеска попладне ги потпиша Указите за прогласување на повеќе закони кои се усвоени од Собранието, информираат од неговиот кабинет. Тоа се следните закони:

Закон за неевидентирани лица во матична книга на родени;

Закон за изменување и дополнување на Изборниот законик;

Закон за Јавното обвинителство;

Закон за изменување и дополнување на Законот за Советот на јавните обвинители;

Закон за изменување и дополнување на Законот за одбрана;

Закон за изменување и дополнување на Законот за Инспекторат за употреба на јазиците;

Закон за изменување на Закон за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги;

Закон за заштита на личните податоци;

Закон за изменување и дополнување на Законот за урбано зеленило;

Закон за управување со движењето на предметите во судовите.

Во однос на барањето на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, претседателот Пендаровски да не го потпишува Законот за Јавно обвинителство, претседателот укажува дека согласно член 75 од Уставот „Претседателот е должен да го потпише указот, доколку според Уставот, законот се донесува со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници“, а Законот за јавното обвинителство спаѓа во тие закони.

Претседателот Пендаровски, исто така, укажува дека за евентуалните приговори во однос на уставноста на некој закон, секој граѓанин може да поднесе иницијатива до Уставниот суд како надлежен државен орган.

Парламентарни избори 2020