четврток, 8. јуни 2023. Вести денес: 21
home Вести

Народот излезе во одбрана на името Македонија

Народот излезе во одбрана на името Македонија

На Плоштадот Македонија во Скопје започнува протестот против промената на уставното име на Македонија.

Протестот е во организација на движењето „Нашето име е наше право“.

На протестот ќе биде изразено незадоволство од, како што пишува, политиките што ги загрозуваат националните интереси на македонскиот народ.

Движењето „Ние сме Македонија” започна во јануари со симболичен собир пред македонската амбасада во Вашингтон каде за првпат беше објавена декларација со која што се бара итен прекин на разговорите за името и поднесување резолуцијата во Генералното собрание на ОН за признавање на уставното име на Република Македонија.

ФОТО: А. ИВАНОВСКИ (Република)