петок, 9. декември 2022. Вести денес: 161
home Вести

Народни верувања за Третото наоѓање на главата на свети Јован Крстител: Замислете три желби – ќе ви се остварат!

Народни верувања за Третото наоѓање на главата на свети Јован Крстител: Замислете три желби – ќе ви се остварат!

Според календарот на МПЦ денеска е Трето наоѓање на главата на св. Јован Крстител

Според народните верувања, на овој ден се отвора небото и душите на мртвите одат во рајот. Погледнете го небото вечерва, точно на полноќ, замислете три желби и тие сигурно ќе се остварат во иднина.

Патријархот му кажа за тоа на императорот Михаил, кој испрати луѓе во Комане, и ја најдоа, според видението на патријархот, во 850 година. Потоа чесната глава на Свети Јован беше пренесена во Цариград и положена во придворната царска црква, на 25 мај. Дел од чесната глава денес се наоѓа на Света Гора.

Qatar 2022