недела, 17. ноември 2019. Вести денес: 41
Во живо

Годишна конференција на УМС: Младите за обнова на Македонија

home Вести

Намалено нивото на реките, езерата во рамки на просекот

Намалено нивото на реките, езерата во рамки на просекот

Пет пати пониско од просекот за октомври е нивото на реката Црн Дрим кај Ложани, покажува денешното хидролошко мерење на УХМР.

Намалени водостои имаат и Треска кај Македонски Брод, Лепенец кај Скопје, Пчиња кај Пелинце, Крива Река кај Крива Паланка, Брегалница кај Штип и Струмица кај Сушево.

Повиско ниво од октомврискиот просек има само на реката Вардар кај Демир Капија, Јегуновце и Велес, на Црна Река кај Новаци и на Пчиња кај Катлановска Бања.

Кај природните езера водостојот е во рамки на октомврискиот просек. Измерената температура на водата на Охридското Езеро е 18.0 степени, на Преспанското Езеро е 17,5 степени, а на Дојранското Езеро 19 степени.