сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 25
home Вести

Намалена затворската казна на Владимир Панчевски, поранешниот претседател на Кривичниот суд Скопје

Намалена затворската казна на Владимир Панчевски, поранешниот претседател на Кривичниот суд Скопје

Апелацискиот суд Скопје ја потврдил затворската казна за поранешниот претседател на Основниот кривичен суд Скопје Владимир Панчевски, но ја прифатил неговата жалба и ја преиначил од три години и шест месеци на две ипол години.

– Ја преиначи во делот на одлуката за кривичната санкција, на начин што обвинетиот Владимир Панчевски од Скопје, кој со првостепена пресуда е огласен за виновен за кривично дело „Злоупотреба на службена положба и овластување“ се осудува на казна затвор од две години и шест месеци, во која казна согласно чл.47 од Кривичниот законик му се засметува и времето поминато во притовор, сметано од 15.07.2020 година до 04.08.2020 година, потврдиле за Телма од Судот во Велес каде што се водеше судскиот процес и беше изрчена првостепената пресуда.

Владимир Панчевски е осуден е бидејќи во периодот од 2013 до 2016 година, како претседател на Кривичниот суд, рачно доделувал предмети кај подобни судии, а не преку АКМИС системот. Распределил околу 40 предмети, меѓу кои и два случаја на Специјалното јавно обвинителство.

Коронавирус