среда, 5. октомври 2022. Вести денес: 159
home Вести

Намален водостојот на Вардар и на останатите реки во земјава

Намален водостојот на Вардар и на останатите реки во земјава

Водостојот на Вардар на мерното место кај Јегуновце е намален за речиси десет пати во споредба со просечниот за ноември и се очекува натамошно намалување во следните денови, покажуваат последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Значајно намалување на нивото на реката има и на мерното место кај Велес, додека кај Демир Капија е за помалку од двојно пониско од просечното, но бележи благо намалување во однос на вчера.

Слична е состојбата и со Треска на мерното место кај Македонски Брод, а понизок од просечниот е и водостојoт на сите реки во земјава, како и на Охридското и Преспанското Езеро. Единствено Дојранското Езеро има за 2,66 метри повисоко ниво од просекот за овој месец.

Најнови вести

Коронавирус