сабота, 18. септември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Намален водостојот на Дојранското и Преспанското Езеро

Намален водостојот на Дојранското и Преспанското Езеро

За два сантиметра е намален водостојот на Дојранското Езеро, а за еден на Преспанското, додека нивото на Охридското Езеро е исто како вчера, покажуваат резултатите од последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

И покрај тоа, нивото на Охридското Езеро е за четири сантиметри пониско од просекот за август, исто како и Преспанското, кај кое е за 1,6 метри пониско од повеќегодишниот просек, додека водостојот на Дојранското Езеро е за 2,66 метри повисок од просечниот.

Нивоата на реките во земјава се различни. Кај дел од нив се значително повисоки од просечните, а кај дел се пониски, но во најголем случај се исти и или малку повисоки во споредба со вчера.

Коронавирус