сабота, 1. април 2023. Вести денес: 56
home Вести

Намален бројот на осудени и обвинети лица

Намален бројот на осудени и обвинети лица

Бројот на пријавени полнолетни лица – познати сторители во 2019 година, во споредба со 2018 година, е зголемен за 5,6 проценти, додека бројот на осудените полнолетни лица е намален за 19.8 проценти, а бројот на обвинетите лица е, исто така, намален за 21.4 проценти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Бројот, пак, на пријавени деца во судир со законот – сторители на кривични дела, во 2019 година, во споредба со 2018 година, е намален за 5.2 отсто.

– Во 2019 година, во споредба со 2018 година, бројот на осудените деца во судир со законот – сторители на кривични дела е намален за 7,9 проценти, покажуваат податоците од Државниот завод за статистика.

Најнови вести