петок, 5. јуни 2020. Вести денес: 13
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Вести

Нацев: Дали затаи системот за рана детекција на кризата?

Нацев: Дали затаи системот за рана детекција на кризата?

Професорот Александар Нацев на својот Фејсбук профил сподели статус поврзан со актуелната состојба во државава- коронавирусот.

-ДАЛИ ЗАТАИ СИСТЕМОТ ЗА РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА КРИЗАТА!?
Заканата која произлегува од корона вирусот не е воена закана според својата оригинална природа, но факт е дека може сериозно да ја загрози безбедноста на граѓаните и државата во целина. Системот за одговор на ваквите закани треба да се активира по автоматизам и да овозможи пред сè рана детекција и предупредување за заканата и да има моментална реакција на респонзивните елементи на системот. При добро поставен систем, навременото детектирање би активирало и соодветен одговор, кој не би поставувал дилеми за прогласување /непрогласување на целосна или ограничена кризна или вонредна состојба и слично. Во одговорот на вакви кризи, кога системот би бил правилно дизајниран, не би оставил простор за дилеми. Но, она што се случи во Република Македонија и начинот на кој што нашиот безбедносен систем се „справи“ со заканата, укажува на тоа дека ниту имаше рана детекција и предупредување за заканата, а изостана и моменталната реакција на системот.
И покрај тоа што во „Националната концепција за безбедност и одбрана“, која е основен национален документ во областа на безбедноста и одбраната, во делот на „Безбедносни ризици и закани“, стои дека во ризици и закани спаѓаат и „елементарните и други непогоди, техничко-технолошките катастрофи, заразните заболувања на луѓето и животните предизвикани од домашни и/или надворешни фактори“ (слика 1), сепак изостана реакцијата на надлежните безбедносни органи, пред сè на разузнавачкиот апарат. Да се активираше на време безбедносно-разузнавачкиот апарат, и да си ја завршеше работата која треба да ја заврши според своите надлежности (слика 2 и 3 се надлежностите на Агенцијата за разузнавање и Агенцијата за национална безбедност), а која надлежност вклучува заштита на националната безбедност од сите видови безбедносни закани (веќе погоре реков дека заразните заболувања се веќе класифицирани како безбедносна закана во Концепцијата), и овие служби да направеа определени анализи и процени и да ги доставеа до донесувачите на одлуки, можеби Република Македонија денеска немаше да биде во ваква позиција.
За илустрација, да ја погледнеме стратешката процена (изработена во јануари 2019 година, значи година и повеќе пред појавата на кризата) од Канцеларијата на Директорот на национално разузнавање на САД (слика 4 и 5), особено делот во кој се предвидува како одредени заразни заболувања би можеле да се претворат во глобална пандемија и како би настанале тие зарази.
Штета што нашиот безбедносен систем не беше дораснат на својата улога и заради неговата нефункционалност, се загрозени животите на голем број наши сограѓани, стои во неговиот пост на Фејсбук.

ДАЛИ ЗАТАИ СИСТЕМОТ ЗА РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА КРИЗАТА!? Заканата која произлегува од корона вирусот не е воена закана…

Gepostet von Aleksandar Nacev am Sonntag, 5. April 2020

 

Коронавирус