петок, 30. октомври 2020. Вести денес: 0
home Вести

На овие места низ Македонија се уште има активни пожари

На овие места низ Македонија се уште има активни пожари

Центарот за уpравување со кризи информира за состојба со активни пожари на отворен простор до 10:00 часот денес.

Гори во битолско, велешко, струмичко, кумановско.

Битолски регион

Пожарот кај селата: Брник, Рапеш, Маково, Долно Орехово, Грумази, Паралово и Ивени, општина Новаци е сеуште активен. Изгорено е површина од 420-450 хектари од кои 8 до 10 хектари се борови насади, а остатокот е трева, ниско стеблеста деградирана дабова шума, грмушки и пасишта. На гасење на пожарот интервенирале лица од ЈП НШ- Кaјмакчалан Битола и екипа на ТППЕ-Битола. На поголемиот дел од површината која била зафатена со пожарот е локализиран и истиот само на одредени места е активен на површина од 7-10 хектари кај м.в. Препал пред с.Маково. За ситуацијата на терен известени се ДЗС, Битола ТППЕ-БИТОЛА и ЈП- Кајмакчалан-Битола.

Пожарот кој започна на ден 01.09.2019 година на потегот на с. Подвис спрема с. Годивле, општина Крушево е сеуште активен, гори ниска дабова шума, сува трева и стрниште. Зафатена е површина од околу 100 хектари. Во текот на вчерашниот ден во негово гаснење интервенирале работници од ШС Липа од Крушево, и пожарникари од ТППЕ Кривогаштани и од ТППЕ Крушево. Со гаснењето ќе се продолжи во текот на денешниот ден.

Струмички регион

Пожарот на планината Готен, кај селата Покрајчево и Злеово, општина Радовиш е ставен под контрола. Во гасење на пожарот интервенирале пожарникари од ТППЕ Радовиш и вработени од ШС Плачковица кои вршат контрола на теренот.

Пожарот над с.Кушкулија, опшина Василево е ставен под контрола. На терен се вработени од ШС кои вршат контрола на теренот.

Велешки регион

На 02.09.2019 година околу 11:20 часот појавен е пожар во атар на с.Павлешенци, општина Свети Николе. Со пожарот е зафатена дабова шума, сува трева и нискостеблеста шума. Во гаснењето на пожарот интервенирале пожарникари и вработени од ШС Свети Николе. Пожарот е проширен и на територија на општина Куманово. Пожарот е сеуште активен. Со гаснењето ќе се продолжи во текот на денешниот ден.

Кумановски регион

Пожарот кај с. Павлешенци од страна на општина Свети Николе се има проширено и во дел на општина Куманово во атарот на с. Павлешенце, с.Градиште и Габреш. Опожарена е поголема површина на сува трева ниско стеблеста деградирана и дабова шума. Во гаснењето на пожарот во текот на вчерашниот ден интервенирале пожарникари, вработени од ШС Куманово, и ДЗС Куманово. Поради лошата конфигурација на теренот делувањето во гасење на пожарот е отежнато, а пожарот е сеуште активен. Поради лоша видливост во вечерните часови, екипите се повлечени од терен, а со гаснењето ќе се продолжи во текот на денешниот ден. Поради големината на пожарот испратено е барање до ОЦ на ГШ за ангажирање на хеликоптер за гаснење на истиот.

Коронавирус