среда, 28. октомври 2020. Вести денес: 146
home Вести

На Криволак уништени гранати од Првата и Втората светска војна

На Криволак уништени гранати од Првата и Втората светска војна

Неексплодирани гранати од Првата и Втората светска војна вчера беа уништени на Армискиот полигон Криволак од страна на пиротехничарите од Дирекцијата за заштита и спасување.

Од ДЗС соопштија дека уништувањето на неексплодирани убојни средства (НУС) е повеќедневна, комплексна операција која се одвива согласно Стандардна оперативна процедура за прифаќање, транспорт и уништување на НУС.

– Се работи за неексплодирани убојни средства од различен калибар кои се пронајдени од страна на пиротехничарите на повеќе локации на нашата земја и потекнуваат од Првата и Втората светска војна, информираат од Диртекцијата.

На операцијата присуствувал и директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Аднан Џафероски, при што му биле презентирани најсовремените средства за уништување на НУС, кои биле набавени од страна на Дирекцијата.

Џаферовски, како што соопштија од ДЗС, ја искористил приликата да им да се обрати на пиротехничарите за решавање на нивниот статус, набавка на нова опрема и подобрување на условите за работа.

– Директорот ја истакна и потребата од вработување на млади пиротехничари и нивна обука за потребите на Дирекцијата за заштита и спасување и за потребите на нашата земја, информираат од ДЗС. (МИА)

Најнови вести

Коронавирус