недела, 26. септември 2021. Вести денес: 94
home Вести

На денешен ден починал Мито Хаџивасилев-Јасмин, посебно значајно место имал во развојот на македонското новинарство и публицистиката

На денешен ден починал Мито Хаџивасилев-Јасмин, посебно значајно место имал во развојот на македонското новинарство и публицистиката

На денешен ден, 1 август во 1968 година ненадејно починал Мито Хаџивасилев-Јасмин, македонски револуционер, борец, мислител, државник, новинар и публицист.

Посебно значајно место имал во развојот на македонското новинарство и публицистиката.

Учествувал во издавањето на речиси сите централни весници во Македонија во 1944 година.

Еден бил од првите главни и одговорни уредници на весникот „Нова Македонија”, како и на други весници и списанија.

Роден бил во Кавадарци, на 21 декември 1922 година.

Коронавирус