понеделник, 21. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

МВР: Истечените пасоши и лични карти се валидни за време на вонредната состојба

МВР: Истечените пасоши и лични карти се валидни за време на вонредната состојба

Вонредната состојба донесе нови мерки и во поглед на личните документи. Ако поминала важноста на личната карта или пасошот, сепак документот е валиден за времетраењето на вонредната состојба. За ова владата донесе уредба со законска сила и таа важи. Откако ќе заврши вонредната состојба, граѓаните ќе имаат рок од 30 дена да ги обноват документите чија важност поминала. Околу личните карти и другите лични документи, Слободен печат поразговара со Тони Ангеловски, одговорен за односи со јавност во Министерството за внатрешни работи.

Во поглед на личните документи кои граѓаните веќе ги имаат, како возачки, лични карти и пасоши чија важност е истечена, дали треба да дојдат во МВР да ги обноват или им важат за време на вонредната состојба?

– За сите овие документи за кои прашувате Владата на РСМ донесе уредба со која го продолжи нивното траење поради вонредната состојба во државата. Значи тие документи се валидни и граѓаните немаат потреба да вадат нови додека трае вонредната состојба. По завршувањето на вонредната состојба граѓаните на кои им истекла важноста на документот ќе имаат 30 дена рок за да извадат нов документ.

Целото интервју со Тони Ангеловски може да го прочитате тука

 

ЕУРО 2020

Македонија