сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 110
home Вести

МВР ги повикува граѓаните да подигнат потврди со името Република Северна Македонија

МВР ги повикува граѓаните да подигнат потврди со името Република Северна Македонија

Министерството за внатрешни работи  ја информира јавноста дека до целосната промена на сите документи ќе издава, односно веќе почна со издавање потврди на граѓаните за документите што порано се издадени од министерството кои не го содржат новото име на државата “Република Северна Македонија”.

-Со овие потврди се валидизира важноста на документите што се презентираат во странство. Потврдите се со нов печат и новото име ,,Република Северна Македонија“. Потврдите се издаваат во Одделот за граѓански работи за државјани на Република Северна Македонија и лица кои уживаат меѓународна заштита во земјата, а во Одделот за гранични работи и миграции  за странци кои по било кој основ престојуваат во државата, се наведува во соопштението на Министерството за внатрешни работи.

-Оваа постапка следува по Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите на Советот на безбедност на Обединетите нации, а која се однесува за престанок на важење на референцата ФИРОМ, како и уставните измени за новото име на државата Република Северна Македонија, додаваат од МВР.

 

Коронавирус