понеделник, 6. декември 2021. Вести денес: 166
home Вести

МВР формирше кординативно тело за спроведување на мерките против коронавирусот

МВР формирше кординативно тело за спроведување на мерките против коронавирусот

Ја информирам јавноста дека денес формиравме #кординативно тело за спроведување на мерките поврзани со состојбата со #Ковид19.

-МВР ги презема сите мерки и активности со цел заштита на граѓаните, а за сите преземени мерки ќе ја информира јавноста преку Одделот за односи со јавност, во координација со другите институции.

-Полициските службеници вршат и ќе вршат засилени контроли во врска со спроведувањето на мерките што ги презема Владата со цел справување со проблемот со Ковид

-Апелираме до сите граѓани да се придржуваат до препорачаните мерки и насоки усвоени од Владата во врска со спречување на ширењето на корона вирусот. Сите оние кои ги прекршуваат дадените препораки, ќе бидат санкционирани согласно член 205 и 206 од Кривичниот законик.

-Министерството за внатрешни работи презема соодветни мерки и активности и за заштита на своите вработени преку набавка на средства за дезинфекција, заштитни ракавици и др. средства за сите полициски службеници.

-Вработените во МВР да ги редуцираат контактите со странките во делот на постапки и услуги кои не се итни и кои не се ограничени со рокови.
Секогаш кога е тоа возможно да се користи електронска комуникација, а при директна комуникација со странки да се користи соодветна заштита односно да се почитуваат препораките на Министерството за здравство.

-Во постапка е отворање на телефонска линија на која граѓаните ќе добиваат информации за услугите на МВР, со цел да се одбегне доаѓањето во институцијата доколку тоа не е неопходно и за тоа соодветно ќе ја информираме јавноста, информираше министерот за внатрешни работи Наќе Чулев.

Коронавирус