сабота, 4. февруари 2023. Вести денес: 19
Во живо

Делегации на ВМРО-ДПМНЕ ќе оддадат почит пред гробот на Гоце Делчев

home Вести

Музејот на македонската борба на удар, се преиспитува оправданоста на неговото постоење

Музејот на македонската борба на удар, се преиспитува оправданоста на неговото постоење

Министерството за култура соопшти дека работна група за преиспитување на општествената и стручната оправданост на постоењето на НУ „Музеј на македонската борба за државност и самостојност“ – „Музеј на ВМРО” и „Музеј на жртвите од комунистичкиот режим” одржала состанок и го извршила првиот директен увид во објектот.

Од Министерството информираат дека работната група остварила средба со раководството, извршила првичен увид во музејската поставка и прибавила дел од неопходната документација потребна за подготовка на детална анализа за овој музеј.

Работната група во состав д-р Александар Литовски, претседател, д-р Донка Барџиева Трајковска, д-р Елеонора Петрова, Златко Теодосиевски, м-р Гордан Николов и Жарко Трајановски, членови ќе има задача да изврши увид во целокупната документација поврзана со одлуката за основање и изградба Музејот, да изврши увид во целокупната документација поврзана со начинот на прибирање и откуп на музејскиот материјал, да направи проценка на музејската збирка, да изврши евалуација на начинот на експонирање на музејската збирка и пропратниот илустративен материјал, како и евалуација на начинот и условите на чување на музејскиот материјал, стои во соопштението.

По разгледување на целосната документација и состојба, работната група ќе изработи елаборат за преиспитување на општествената и стручната оправданост на постоењето на НУ „Музеј на македонската борба за државност и самостојност“ – „Музеј на ВМРО” и „Музеј на жртвите од комунистичкиот режим”.