понеделник, 29. ноември 2021. Вести денес: 79
home Вести

МНР бара корекција на формулацијата ,,јазик на БЈРМ“

МНР бара корекција на формулацијата ,,јазик на БЈРМ“

Министерството за надворешни работи, преку постојаната мисија на Република Македонија во ЕУ, испрати официјална реакција до надлежните служби во Унијата, а во врска со погрешното именување на нашиот јазик на веб страницата на ЕУ.

„И во претходни вакви или слични случаи, како и сега, Министерството за надворешни работи на Република Македонија редовно упатува реакција со која се бара корекција и именување на јазикот како македонски. Оваа пракса е резултат на долгогодишниот спор меѓу Република Македонија и Грција“ пишува во соопштението од МНР по објавувањето на заедничката декларација од Самитот на ЕУ и западен Балкан во Софија.

Таму македонскиот јазик беше означен како ,,јазик на БЈРМ“.

Коронавирус