понеделник, 5. јуни 2023. Вести денес: 145
home Вести

Мизерија и понижување на Македонија без мерка и усул: Заев во интервјуто за Еуроњуз ниту еднаш не ја спомна Македонија, Грција и грчкиот народ ги кажа 10 пати, а “нашата земја“, „ние“ и „граѓаните“ дури 27 пати

Мизерија и понижување на Македонија без мерка и усул: Заев во интервјуто за Еуроњуз ниту еднаш не ја спомна Македонија, Грција и грчкиот народ ги кажа 10 пати, а “нашата земја“, „ние“ и „граѓаните“ дури 27 пати

Премиерот на „нашата земја“,Зоран Заев го допре новото дно во понижувањето на Македонија, македонскиот народ и македонскиот идентитет.

Во интервјуто кое траеше 11 минути, премиерот Заев буквално ниту еднаш не го изговори зборот Македонија, а дури 27 пати кажа „нашата земја“, „нашите граѓани“, „нашата страна“ и други слични маневри со кои избегна да го каже зборот Македонија.

Истовремено, на Заев не му пречеше дури 10 пати да ги изговори термините Грција, грчки народ, грчка страна и слично.

Голем срам за Македонија беше и мизерното познавање на Заев на англискиот јазик, кој реално не го знае, неможејќи да изговори буквално ниту една реченица без голем број сериозни грешки.

Ваквите гафови на Заев, не предизвикуваат само потсмев туку се и срам за државата која би требало да ја претставува.

До сега таквите понижувања со „нашата земја“ доаѓаа од разни страни, но сега прв пат во историјата Македонија има премиер кој буквално одбива да го изговори името на Македонија и македонскиот народ.

Заев за нова година порача “Have a new year”

Веќе е познато дека на премиерот Зоран Заев, странските јазици не му се најслилна страна. Сепак, тоа не го сопре уште еднаш, пред камера, за Нова година во Грција, да се изрази на англиски.

Се обиде да честита Нова година на народот во Грција, преку новинарите.

„Have a New Year!“, рече Заев и стана мета за потсмев.

Најнови вести