понеделник, 21. јуни 2021. Вести денес: 142
home Вести

Митева: Целата ситуација со вакцините некако соодвествува со карактеристиките на драмата „Чекајќи го Годо“

Митева: Целата ситуација со вакцините некако соодвествува со карактеристиките на драмата „Чекајќи го Годо“

Целава ситуација со вакциниве некако соодвествува со карактеристиките на драмата „Чекајќи го Годо“, пишува на социјалната мрежа на Фејсбук Марија Митева од ВМРО-ДПМНЕ.

„Чекајќи го Годо“ е антидрама (театар на апсурдот), која претставува празнина, чекање како празно дејство. Во неа има низа дејствија и низа дијалози кои не претставуваат ништо – само празно губење на времето додека се чека нешто што нема да дојде.

Во оваа драма (како и во нашата) сè е релативно. Времето, местото, па и ликовите. Времето е денес, утре и вчера, а можеби и не е. Самите ликови не знаат дали чекале вчера или некогаш порано, а и утре можеби ќе чекаат, ако стигнат на време. Местото е покрај некое дрво, кое можеби е грмушка. Апсурдот на релативизирањето оди до таму што не е сигурно дали е тоа вистинското место каде што се договориле да се чекаат и дали и вчера биле тука или првпат доаѓаат.
Идејата е во бесмислата на животот која сепак е поткрепена со надеж за подобра иднина и пронаоѓање на смислата. Надеж, дека утре ќе биде подобро, дека утре можеби ќе дојде Годо.

Во современото општество во кое е карактеристично отуѓувањето на луѓето, ликовите насликани во драмата се типични. Неразделните врски се такви поради навиката и неиницијативноста. Често се дружиме со истите луѓе, зашто ни е тешко да наоѓаме нови, одново да ги запознаваме и да се зближуваме. Тешко е да се направи чекор напред. Посигурно ни е да седиме и да чекаме, отколку да го направиме чекорот кон неизвесното и новото.

Дали навистина не постои излез?

Изборот што го правиме е слободен, никој не нè ограничува, освен самите ние!!!

А во вториот случај, иако изборот на претпоставените не го правиме, не значи дека мора безусловно да го трпиме јаремот што ни го наметнуваат, а со тоа целосно да го изгубиме нашето достоинство.

Во модерното општество сите ние сме на некој начин Среќко, а малкумина се Поцо, вели МИтева во својата објава.

Најнови вести

ЕУРО 2020

Македонија