понеделник, 30. ноември 2020. Вести денес: 104
Во живо

Протест во Свети Николе- „Оставка на Заев, слобода на народот“

home Вести

Мисајловски: За законот за Јавно обинителство треба да биде вклучена фелата која што најмногу ја разбира ова проблематика

Мисајловски: За законот за Јавно обинителство треба да биде вклучена фелата која што најмногу ја разбира ова проблематика

Како политички партии секогаш кога станувало збор за реформски закони секогаш наоѓавме решение, но со овој закон ние сакаме да го оживееме хибридното СЈО, , навистина да направиме еден европски закон, но гледаме дека политиканството целосно е влезено во овој закон, ова го истакна во вечерашното гостување во емисијата „Патот кон“ на телевизија АлсатМ дали ќе го блокирате донесувањето на овој Закон, иако е еден од условите за членство во ЕУ, потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисајловски.

-Не дека го блокираме овој закон, ние и во минатото покажавме дека кога имаме пакет на реформски закони, кога се обврска за сите нас, зборам за сите политички парти, седнуваме на маса и ги решаваме тие проблеми. Но, конкретно за овој закон знаете дека и во минатото многу пати се сретнаа претставници на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ и другите политички партии наоѓаа решение, навистина да направиме еден европски закон, но гледаме дека политиканството целосно е влезено во овој закон, рече Мисајловски во своето гостување во емисијата „Патот кон“.

-Морам да потенцирам дека со овој закон сакаме повторно да го оживееме СЈО, дефакто се она хибридно СЈО што го правеше да го направиме во посебно оделение, односно во посебно Јавно обвинителство, повторно со закон да го направиме истото, потенцираше Мисајловски.

Мисајловски додаде дека во донесувањето на овој закон треба да биде вклучена токму фелата која што најмногу ја разбира ова проблематика.

-Мислам дека најдобро за ваков закон, треба не само политичарите туку она фела која што најмногу ја разбира ова проблематика да седне и навистина целосно да влезе во овој процес. Не само политичките парти да прават закони, каде што некои свои политиканства ќе ги решат. Треба да направиме вистински европски закон како што доликува, што сите ќе го почитуваме и да нема и да нема никакво политиканство. Јас сум за тоа, јас можам да го поздравам само процесот дека се седнува на маса и да се разговара за овој закон, бидејќи тој е начинот да се дојде до подобро решение, но власта мора да ги прифати и забелешките на ВМРО-ДПМНЕ, ние имаме забелешки, но оставам простор работните групи повторно да се сретнат и да разговарат за секој член. За она во минантото што не било добро, сто пати сме го кажале на прес-конференци, на јавни настапи и да не се повтори она што се случуваше, да нема прогон, да нема конкретно одредени политичари веднаш да се поцесуират бидејќи се опоненти на власта или слично, но онаму каде што има докази, некој ако погрешил нека има процеси, но не она што се случуваше во минатото, тоа не смее да се случи бидејќи видовме дека се создаде едно чудовиште од СЈО, да го наречам чудовиште бидејќи гледаме што се случува секој ден на телевизиите, во судот се заглави со огромен рекет, со огромна корупција и можевме да видиме денес дена на „Транспаренси“ не прогласија за најкорумпирана во Европа, истакна Мисајловски.

 

-Мора поуки да вадиме, не е колку само да седнеме во еден ден да го донесеме законот. И Артандобро кажа, може да се донесе и во еден дено, но ако е намерата добра, ако е професионална и јас би сакал што повеќе од фелата, не луѓе послушници на власта или наши блиски до опозицијата да ги прават овие закони, туку навистина оние што најдобро можат да издвојат и да за општеството и секако ние како политички партии да се уклучиме и да го го прифатиме законот, заклучи потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисајловски.

Коронавирус