сабота, 12. јуни 2021. Вести денес: 39
home Вести

Министерство за здравство: Кривата на излекувани пациенти стрмо расте, бројот на активни случаеви има одличен пад

Министерство за здравство: Кривата на излекувани пациенти стрмо расте, бројот на активни случаеви има одличен пад

Министерството за здравство информира дека согласно последните трендови во однос на заболените и излекуваните од коронавирус бројките се исклучително охрабрувачки.

Кривата на излекувани пациенти стрмо расте додека бројот на активни случаеви има одличен пад.

Денешните податоци покажуваат дека имаме само 5 нови случаи од вкупно 249 тестирања што претставува стапка од 2% позитивни од сите направени тестови во едно деноноќие.

Бројот на пациенти кои имаат индикација за тест исто така значително опаѓа и со тоа опаѓа и бројот на направени тестови. Според информациите од приватните лаборатории, барањата за тестирање се исто така значително намалени. Времето на чекање за тестирање исто така е сведено на минимум, односно еден ден.

Министерството информира дека продолжува активно да тестира согласно индикациите на сите пунктови и во сите лаборатории, но и будно да ја следи состојбата се до целосно спласнување на епидемијата. Досега во земјата се направени 17.246 тестови.

ЕУРО 2020

Македонија