сабота, 10. април 2021. Вести денес: 84
home Вести

Милошоски: Советникот на Заев прима плата преку Србија за да избегне плаќање на данок во Македонија

Милошоски: Советникот на Заев прима плата преку Србија за да избегне плаќање на данок во Македонија

Антониo Милошоски, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ на денешната собраниска седница потсети дека на 31 мај до премиерот Заев поставил прашање дали може да се добие согласно Законот за слободен пристап за информации бидејќи Владата тврди дека е траснпатентна,  договорт и биографијата од советникот Љупчо Зафировски којшто премиерот кажа дека е негов специјален советник за односи со Франција и дека има врски со Макрон и со француската Влада.

-После три недели покасно 21 јуни од Владата од Заев добив одгoвор  „киша око Крагуевца“ дека тој има право да склучува договори, да ангажира советници иако тоа не беше прашањето  за на крај да се каже дека во врска со бараниот материјал  од вашето прашање, договорот за Љупчо Зафировски како советник и неговата биографија  бидејќи никаде не постои на интернет, согласно Уставот и постоечката законска регулатива дека листата на сите советници и соработници со опис на ангажман и висина на надомест е повеќепати јавно објавена, истакна Милошоски.

Милошоски потенцира дека се крие биографијата на специјалниот советник пријател на Макрон, советникот на Заев , господинот Љупчо Зафировски.

Имено Милошоски потсети дека Заев на пратеничките прашања на 30 мај за неговите советници истакна за советникот Зафировски дека живее во Париз, дел од времето живее во Париз и дека  неговиот ангажман е поголем заради тоа поголем дел од времето поминува во Париз и затоа неговата плата е 1200 евра кадешто премиерот Заев има приватни конекции и врски токму во дипломатскиот дел околу кабинетот на претседателот Макрон  и владата на Франција.

-Премиерот Заев лаже. Советникот Зафировски не живее во Париз, тој има постојано живеалиште во Скопје. Зафировски не ја прима платата во Скопје. Премиерот и советникот избегнуваат плаќање на данок. Зафировски  прима платата во Србија  на трансакциона сметка којашто ја отворил таму затоа што во Македонија сака да избегне обврски кон негови доверители како должник, рече тој.

Коронавирус