среда, 21. април 2021. Вести денес: 158
home Вести

Мијалков бара јавна седница во скопска Апелација за притворот

Мијалков бара јавна седница во скопска Апелација за притворот

Екс дирекорот на УБК, Сашо Мијалков во жалбата до скопските апелациони судии побарал јавна седница на која ќе биде присутен и притворениот, дознава „Макфакс“.

Мијалков приговара на фактот што решението за притвор е донесено само врз основа на доставениот предлог од надлежното обвинителство, како и од извршениот увид во списите на кривичниот предмет, без да се сослушаат неговите аргументи и аргументите на адвокатите.

Адвокатите на Мијалков во жалбата до судот прашуваат дали Управата за финансиско разузнавање е надлежен орган кој, го спроведува извршувањето на мерките на претпазливост, и дека имотната состојба на обвиниетиот и претходно ѝ биле познати на обвинителството. Мијалков во жалбата до судот прашува кои се физичките и правните лица кои се поврзани со неговите фирми, каква е нивната сопственичка структура и каков е нивниот корпоративен историјат.

Во жалбата е наведено прашањето на кој начин судот утврдил дека фирмите кои располагаат со големи приходи и парични износи на нивните сметки, иако не се на име на обвинетиот, се на име на некои други физички и прави лица.

Судот, напишале адвокатите, и претходно знаел за постоењето на останатите обвиненија и постапки за Мијалков, но тие тогаш не претставувале доволна основа за да не продолжат да опстојуваат изречените мерки на претпазливост.

Коронавирус