понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 161
home Вести

Мицкоски: Загрижува состојбата во економијата, 700 милиони евра нето задолжувања за 8 месеци

Мицкоски: Загрижува состојбата во економијата, 700 милиони евра нето задолжувања за 8 месеци

Она што загрижува е зголемувањето на задолжувањата, истакнува лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

Вели дека во овој момент имаме нето задолжување откако новата Влада стапи на сцена во Република Македонија, од околу 80 милиони евра.

Вкупното нето задолжување е 700 милиони евра заедно со девизните резерви и еврообврзницата од јануари.

-Девизните резерви се намалени за 110 милиони евра, што не мора да значи дека се повлечени за поддршка на ликвидноста на буџетот има и други, курсни разлики, отплата на стари долгови како што велат, но факт е дека нето задолжувањето и намалувањето на државните резерви е околу 200 милиони евра. Ако на тоа ја додадете и еврообврзницата која е земена, доаѓаме до една алармантна бројка од 700 милиони евра нето резултантно задолжување која Македонија го има во периодот откако дојде оваа влада до 31-ви јануари, рече Мицкоски.

Најнови вести

Коронавирус