среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Мицкоски: Заев бегаше од брзи избори, лага е кога велат дека не сме сакале брзи избори

Мицкоски: Заев бегаше од брзи избори, лага е кога велат дека не сме сакале брзи избори

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во интервју за Македонско радио изјави дека вообичаено Зоран Заев не ја говори вистината  и несериозно ги пренесува разговорите кои се воделе на лидерската, затоа што токму Заев е тој кој што бегаше од брзи избори и лага е кога од СДСМ велат дека ВМРО-ДПМНЕ не сакало брзи избори, и тоа може да го потврдат и останатите присутни.

Мицкоски посочи дека Заев најпрвин ги дал како предлози 22-ри или  27-ми декември, но од присутните забележале дека 27-ми е петок и тогаш Заев се коригирал за 29-ти, но низ разговорите и предлозите со останатите се имале предвид и ратификацијата на поканата за членство во НАТО, но и Велигден и Рамазан Бајрам па така се стигнало до 12 или 19 април, притоа Мицкоски истакнал дека прифаќа да се во декември но притоа така се кршат законите кои мора да се испочитуваат.

– Јас реков прифаќам да биде и на 22 и на 29ти декември, но некако тогаш ќе стане пракса да ние ги кршиме законите во оваа држава. Законот е јасен дека треба 100 дена техничка влада. Потоа од другата страна почнаа да се препелкаат, ама ова се вонредни избори, викам во ред, ама и во 2016 и тогаш беа вонредни избори па важеше законот за техничка влада, изјави Мицкоски.

Тој вели дека тогаш многу повеќе беше времето бидејќи  техничките министри влегоа во владата некаде крајот на 2015 па се одлагаа изборите кои што требаше да бидат во април 2016, па се одлагаа за јуни, па за во декември,  така што овие министри беа и повеќе од 100 дена.

Еве да го испочитуваме законот кој што вели 100 дена техничка влада па да ја распуштиме владата следната недела мислејќи на оваа календарска недела и од денот кога ќе имаме технички премиер да броиме 100 дена и тогаш, дали јануари или февруари да видиме датумот и да ги одржиме изборите. Да го почитуваме законот, затоа што ние доколку продолжиме да даваме пример дека ги кршиме законите , тогаш дополнително ќе ја урнисаме довербата помеѓу граѓаните и ќе ја зголемиме  недовербата,  Од дел од присутните тоа не беше прифатено, потоа предлог дадовме 22 или 29 март и некако дојдовме да се испрофилира датумот околу 12 април, потенцираше Мицкоски.

Воедно тој нагласи дека Заев цело време барал причина зошто да не се порано изборите затоа што во јануари имало обврзница 185 милиони која требало да се плати и поради тоа се консултирал со министерката за одбрана, па со министерката за финансии и на крај сите се сложиле  да биде 12 април, а техничката влада да биде формирана некаде на 3 јануари.

 

 

Коронавирус