недела, 5. декември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Мицкоски: Вистинската намера со отпочнатите процеси на СЈО надвор од законите е притисок и рекетирање на бизнисмени и политичари

Мицкоски: Вистинската намера со отпочнатите процеси на СЈО надвор од законите е притисок и рекетирање на бизнисмени и политичари

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски за интервју во централниот дневник на Сител телевизија посочи дека вистинската намера за започнатите обвиненија од страна на Специјалното јавно обвинителство е всушност притисокот, уцените, заканите и рекетот врз бизнисмените и политичарите, додавајќи дека според мислењето од Врховниот суд СЈО е неовластен за покренувања на истраги после 30 јуни 2017 години

После 30 јуни 2017 година Специјалното јавен обвинител, тужителот во овој случај е неовластен според мислењето на Врховниот суд кое што е дадено оваа година, отпочнува процеси кои што се надвор од  законот кој што претходно е усвоен.

Еден таков процес кој што кулминира со обвиненија е случајот „Таргет“, вели Мицкоски.

-Тоа е исто како сега јас и вие да отпочниме истрага, при таа истрага да прибавуваме докази и откако ние ќе заклучиме дека имаме доволно количество на докази да создадеме еден документ кој што ќе го именуваме како обвинение и потоа судовите  врз основа на тоа обвинение да водат судски процес кој што ќе кулминира на крај со ослободителна пресуда или со осудителна пресуда. Со тоа се докажува вистинската намера на изготвувачот и предлагачот, во случајот министерката за правда Рената Десковска и претседателот на владата Зоран Заев. Вистинската намера е јасна да се направи случај кој што понатаму ќе се користи за притисок и рекетирање на бизнисмените и уцена и притисок и политичарите, заклучи тој.

Коронавирус