четврток, 13. август 2020. Вести денес: 142
home Вести

Мицкоски укажуваше дека владата оди кон огромно зголемување на јавниот долг

Мицкоски укажуваше дека владата оди кон огромно зголемување на јавниот долг

Уште во април годинава, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски укажуваше дека за македонската економија постојат три сценарија, но сите водат кон огромно зголемување на јавниот долг.

Согласно денешните податоците од Министерството за финансии заклучно вториот квартал од 2020 јавниот долг изнесува 59,5%, додека државниот долг 50,7%.

Државниот долг заклучно второто тримесечје е 50,7% од БДП, што споредено со претходното тримесечје повеќе за 8,9 процентни поени.

Проекциите за до крајот на годината се дека јавниот долг ќе се задржи на 59,6% од БДП, додека државниот ќе се намали на 49,6% од БДП.

Коронавирус