вторник, 7. декември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Мицкоски: Трагедија и понижување е промената на името и идентитетот

Мицкоски: Трагедија и понижување е промената на името и идентитетот

Ние многу пати зборувавме кога се случуваше овој процес дека е егзионибистички, на дур практично се води целата таа работа и дека ова се преставува освен солидно решение кое ќе ги заштити интересите на Република Македонија, македонскиот народ и тоа како ќе одминува времето ќе се потврдува дека се што сме збореле е така, ова вечерва во отвореното студио на телевизија Алфа го истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

-Најпрвин треба да ни е јасно дека пред овој договор во личната карта на ОН стоеше јасно и гласно граѓани на Република Македонија не постоеше, постоеше македонски народ, или преведен на шесте јазици, или сега како што е граѓани на Република Северна Македонија. Јазикот не беше со фуснота, они не убедуваа дека тоа го заштитија за потоа да бидеме сведоци на онаа Депеше што веднаш по уставните измени ја прати министерот за надворешни работи до неговиот колега до грчката влада каде што се правдаше дека ова „Macedonian“, не е македонски народ и македонски етникум, туку преставува државјанство, зошто ние кажувавме дека етникумот, националниот елемент се губи и останува само државјанството и сега сите сме граѓани на Република Македонија. Дури сега ја немаме ниту придавката македонски и сега наеднаш стана национална, на која нација?, прашува Мицкоски.

Тој вели дека Преспанскиот договор е една трагедија која и ја приредија на Република Македонија и граѓаните на Македонија.

-Јас не можам да го разберам мотивот кај овие луѓе што до толку сакаа да си ја понижат сопствената држава, народ и држава, вели Мицкоски.

Коронавирус