петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Мицкоски: По ветото од Бугарија имаме неуспех на политиките на Заев, оставка и експертска влада

Мицкоски: По ветото од Бугарија имаме неуспех на политиките на Заев, оставка и експертска влада

На новинарското прашање до лидерот на партијата Христијан Мицкоски, дали може да даде коментар за блокадата од Бугарија што денеска Македонија ја доби и дали може еден коментар за обвинувањето од страна на власта дека  ВМРО-ДПМНЕ се виновни за корона кризата и протестите организирани од страна на ВМРО-ДПМНЕ, тој одговори:

„ Јас можеби и сум виновен за тоа што Заев бараше евро за Вицето и евро за нешто друго. Којзнае за што уште нема да бидам виновен ако го слушате Зоран Заев и тие малкумина кои што се уште му останаа лојални околу него. Но, шалата на страна, работата не е за шегување. Работата е многу сериозна. Доведена е до знак на прашање европската перспектива на Македонија под раководство на Зоран Заев. Поразена е неговата политика на свиткана кичма, очигледно е дека доволно не ја свиткал кичмата. Гледаме денеска што ни се случи, очекуваме да нашите партнери од ЕУ го ревидираат нивниот став и веќе на министерско ниво или на премиерско ниво да го корегираат и Македонија без разлика дали оваа влада или некоја идна влада да го отпочне процесот на преговори со ЕУ. Бидејќи тоа се вредностите во кои што ние веруваме, и тоа се вредностите кои што ние ги заслужуваме да ги споделиме со нашите сограѓани Европјани. Но она кое што денеска ни се случи е уште еден доказ за националната катастрофа која што ја донесе Зоран Заев и на македонската нација, на граѓаните на Македонија без разлика на нивниот етнички состав, и на македонската држава. И во име на тоа најчесно би било тој и неговиот тим на политичари веднаш да заминат, да дојдат луѓе кои што ќе ја креваат Македонија од оваа положба во која што тие ја донесоа. Тоа е би рекол не граундзиро како што популарно се нарекува туку под тоа. За тоа веднаш да ги напуштат позициите и да организираат предвремени избори на кои што би можеле граѓаните во термин во кој што нормално здравствените услови ќе дозволат да се случи такво нешто, а веднаш сега можеби треба и да почнеме да размислуваме за една идеја која што ја почнаа од Алијансата за Албанците, а тоа е една Влада за национален спас, техничка влада или некој друг тип на форма.“