сабота, 19. ноември 2022. Вести денес: 127
home Вести

Мицкоски: Опстојувањето на оваа влада во Собранието е резултат на бројки, пазарења и концесии

Мицкоски: Опстојувањето на оваа влада во Собранието е резултат на бројки, пазарења и концесии

Кога знам дека она што го зборувам е вистина и кога знам дека аргументите се на моја страна, тоа ме мотивира. Опстојувањето на оваа влада во Собранието е резултат на бројки, пазарења и концесии, а не е резултат на реалното расположение кај граѓаните, вели лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во интервјуто за Република.

Премиерот Заев рече дека ќе имало реконструкција до крајот на месецот, очекувате ли зајакнување на капацитетите?

Мицкоски: Кога дрвото е на накриво засадено, накриво и ќе никне. Знаат дека оваа влада е неспособна и затоа ќе се обидат со реконструкција да купат уште некој период, но проблемот е далеку посериозен. Најавуваат дека ќе направеле реконструкција во владата, со изговор дека ќе внеле нова енергија. А од што се преморија? За 10 месеци што сработија? Ништо, големо. Ништо. Ако ова до сега што го правеа за нив е работа, како изгледа кога не работат!? Ако не си поднесе оставка некој министер, нема ни да знаеме дека е министер. Од друга страна, го слушам премиерот Заев како отворено, ноншалантно, си кажува дека главната причина за реконструкција било зголемување на парламентарното мнозинство, или со други зборови пазар за функции и места, а не со цел реално подобрување на нивното функционирање. Обична шминка зад која стои договор за позиции. Ништо друго. А додека тоа се случува имаме национален колапс. Се измисли закон за јазици. И што се доби?! Поделба на граѓанското ткиво, се направи поделба, не втурнуваат во табори, не двојат, прават граници и подигаат вештачки ѕидови само за да се доброволат нивните кариери. Во економијата цунами, во општеството национален колапс.

Коронавирус