среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Мицкоски: Не добивањето на датум за преговори е казна за погрешните политики на Владата на Заев

Мицкоски: Не добивањето на датум за преговори е казна за погрешните политики на Владата на Заев

За „Журнал“ интервју имаше претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, г. Христијан Мицкоски кој посочи дека не добивањето на датум за преговори за членство во ЕУ е единствено казна за погрешните политики на Заев и неговата влада.

-Има многу арамилук, има многу криминал, има многу корупција во Македонија. Нема реформи, за жал. Реформи, кога велиме реформи на економија мислиме. Мислиме на реформи во образованието, во здравството. Сето  тоа практично е дел од тој мозаик каде што ние како држава добивме „НЕ“ наместо „ДА“ за отпочнување на преговорите, појасни Мицкоски.

Мицкоски додаде дека не е само тоа, знаете вие отиде да коленичи, да моли. А, истиот ден кога отиде во Брисел на шверцерски начин го злоупотребуваше европското знаменце во рамките на Собранието за да донесе измени во Законот за опојни дроги. Каде што нормално главен акцент се става на производството на марихуана. Што треба да донесе определени, дополнителни привилегии за компаниите на семејството Заеви.

-Сето тоа некој го гледа, и бидејќи тоа некој го гледа носи одлуки визави тоа што го гледа. Тоа се политичари кои што не зависат од Зоран Заев и немаат никаква концесија кон Зоран Заев. Да е некој судија или обвинител кој што ќе одлучи да му слугува на Зоран Заев, притиснат уценет. Ќе го гледа она дело кај што бара едно евро за Вицето, едно за црквата, па ќе рече дека не го гледа, не го слушам, не се случило тоа или можеби ќе го амнестира, истакна Мицкоски.

Мицкоски рече дека луѓето од надвор го гледаат сето тоа и врз основа на тоа носат одлука. Одлуката е таква каква што е. Има два дена, две изјави на двајца влијателни амбасадори  на земји членки на ЕУ во Македонија кои што јасно кажуваат дека не сте пример во регионот, туку напротив. Има многу работи кои што наведуваат дека има голем криминал, голема корупција, нема реформи во правосудството, тесна врска на поврзаност со политика и правосудство. Односно сето она што тие го критикуваа во минатото и го поврзуваа со режим, сега го надградија, го проширија, го усовршија и уште полошо е денеска.

-Не може да очекувате одлуки кои што ќе бидат онакви како што вие посакувате да бидат. Вие треба да имате квалитет вредности, за да добиете квалитет вредности. За жал кај нас тоа во овој политички естаблишмент раководен од Зоран Заев и СДСМ го нема, нагласи Мицкоски.

Коронавирус