петок, 29. јули 2022. Вести денес: 147
home Вести

Мицкоски: Израел има право да го заштити своето население

Мицкоски: Израел има право да го заштити своето население

Внимателно ја следиме состојбата во Израел, значајното зголемување на насилствата, вклучително и постојаниот напад од ракетен оган од појасот Газа кон Израел. Испалувањето на ракети од Газа насочени кон цивилното население на Израел е целосно неприфатливо и дополнително ги зголемува тензиите во регионот. Истовремено го издвојуваме правото на Израел за заштита и одбрана на своето население и територија од нападите на терористичката организација Хамас.

Апелираме кон политичките лидери во Израел и во регионот да продолжат со вложување на искрени напори за деескалација на судирите и одлучно да дејствуваат против екстремизмот кој создава сериозни безбедносни проблеми и го загрозува животот на цивилното население.

Изразуваме длабоко сочувство за секој изгубен живот и посакуваме што побрза деeскалација на состојбите, што би значело мирен и безбеден живот за сите граѓани во тој регион.

We are closely following the situation in Israel, and the heightened level of violence which includes persistent rocket attacks from the Gaza Strip towards Israel. The firing of rockets from Gaza towards the civilian population of Israel is completely unacceptable and further increases tensions in the region. At the same time we must single out the right of Israel to protect and defend its population and territory from attacks by the terrorist organization Hamas.
We urge the political leaders in Israel and in the region to continue to invest in honest efforts towards a deescalation of clashes, and to decisively act against extremism which creates serious security issues and threatens the lives of the civilian population.
We express our deepest condolences for every life lost and hope for a fast deescalation of the conflict, which would bring safety and security for all citizens in that region.

Коронавирус