вторник, 26. октомври 2021. Вести денес: 192
Во живо

Вонредна пресконференција на ВМРО-ДПМНЕ: Објава на нови шокантни детали од злоупотребата на институциите со цел притисок врз граѓаните да гласаат за СДСМ

home Вести

Мицевски го предложи барањето за измена на Изборниот законик по скратена постапка

Мицевски го предложи барањето за измена на Изборниот законик по скратена постапка

Никола Мицевски, координатор на пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалиција „За подобра Македонија“, денеска на седницата во Собрание на Република Македонија, го образложи барањето за измена на Изборниот законик по скратена постапка.

Значи со член 1 се брише обврската за ДИК да врши мониторинг на електронските медиуми и портали, за време на изборните процеси бидејќи реално е немаат услови ниту техничка можност да го прават истото. Со член 2 се определува дека исплатата на средства од Буџетот за платено политичко рекламирање и агенцијата за аудио и визуелни медиумски услуги ќе биде должна да достави извештај за платеното политичко рекламирање на радиодифузерите на Министерството за финансии на десеттиот ден од изборната кампања и на седмиот ден по завршувањето на изборната кампања, појасни Мицевски.

Мицевски нагласи дека ДИК е должна да ги достави ценовниците за платено политичко рекламирање на печатените медиуми и електронски медиуми до министерството за финансии во рок од 10 дена од денот на распишување на изборите. Оваа е една можност да го дорегулираме и да извршиме мониторирање и на овој вид на медиуми со одредена забелешка дека ќе треба допрецизирање и добра анализа за да може и ДИК и АВМУ истото да го допрецизира како би можеле да имаме реално информирање, реална контрола и мониторинг на истото, посочи Мицевски.

Најнови вести

Локални избори 2021