сабота, 24. октомври 2020. Вести денес: 50
home Вести

Меѓународните набљудувачи ќе објават првични наоди и заклучоци за изборите

Меѓународните набљудувачи ќе објават првични наоди и заклучоци за изборите

Меѓународните набљудувачи кои вчера го следеа првиот круг од претседателските избори денеска на прес-конференција во Скопје ќе ги соопштат првичните наоди и заклучоци.

Првичните наоди и заклучоци ќе ги објават Серен Мобурн, специјален координатор и шеф на краткорочните набљудувачи од ОБСЕ, Мари – Кристин Дало, шеф на делегацијата на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), Рајнхолд Лопатка, шеф на делегацијата на Парламентарното собрание на ОБСЕ (ОБСЕ ПС) и Корин Јонкер, шеф на набљудувачката мисија на ОДИХР за изборите.

Меѓународната мисија за набљудување на претседателските избори се состои од  170 набљудувачи од 32 држави, од кои 156 се долгорочни и краткорочни набљудувачи од редовите на ОБСЕ/ОДИХР, 11 парламентарци и друг персонал од ОБСЕ ПС и пет од ПССЕ.

Коронавирус