четврток, 5. октомври 2023. Вести денес: 0
home Вести

Меѓународен ден на спомениците и локалитетите

Меѓународен ден на спомениците и локалитетите

Националниот комитет на ИКОМОС денеска ќе го одбележи Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите, годинава на тема „Наследството за генерациите“.

– Споделување и пренесување на искуството помеѓу генерациите е извонредно значаен чекор во културниот развој, кој од памтивека го карактеризира човештвото, соопшти Националниот комитет на ИКОМОС (Меѓународен совет за споменици и локалитети).

На 18 април 1982 година е одржан научен симпозиум организиран од Националниот комитет на ИКОМОС на Тунис и седница на Бирото на ИКОМОС во Хамамет, Тунис, и тогаш е сугерирано на тој датум – 18 април во иднина да се прославува диверзитетот на наследството низ целиот свет.

Делегатите на Генералната конференција на УНЕСКО на својата пленарна седница ја усвоија таа идеја на ИКОМОС и ја преточија во Резолуција на 22-рата сесија во ноември 1983 година со препорака секоја земја членка на УНЕСКО да го одбележува 18 април како Меѓународен ден на спомениците и локалитетите.

Најнови вести