понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 120
home Вести

Манчевски призна, СДСМ ги лажеше граѓаните: 128.722 лица, а не 180.000 се вработени во јавниот сектор

Манчевски призна, СДСМ ги лажеше граѓаните: 128.722 лица, а не 180.000 се вработени во јавниот сектор

Манчевски призна дека СДСМ години наназад свесно ја лажеле јавноста во врска со бројот на вработени во јавниот сектор. Бројот на вработени во јавната администрација е 128.722, а не 180.000 како што СДСМ ги лажеше граѓаните пред изборите, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

-Манчевски ги потона лагите на СДСМ. Но сепак не се надмина себе си и се обиде во вкупната бројка да ги вкалкулира и вработените во приватните агенции и трговски друштво, велејќи дека бројот на вработени е 139.000. Ова е спротивно на домашната и мегународна методологија за пресметка на вработените во јавниот сектор. Манчевски тоа го знае и затоа тивко и во фуснота призна дека вистинската бројка е всушност 128.722 лица. Манчевски се фалеше со прераспоредување на 900 рамковно вработени лица, а не кажа што со 1600 лица кои преостануваат. Манчевски не кажа и дека во изминатиот период владата на ВМРО-ДПМНЕ прераспредели над 4000 лица, со што целосно се ипочитува Рамковниот договор. Тоа се правеше согласно закон, без фанфари, драми и пресконференции, стои во реакцијата на партијата и се додава:

„Манчевски презентираше некомплетен извешатај. Во извештајот кој го презентираше Манчевски за првпат во историјата не е вклулчена годишната флуктуација на кадри во текот на годината. Односно бројот на нови вработувања и бројот на престаноци на работен однос. Манчевски не го кажа ова поради фактот што по преземањето на власта СДСМ за само 6 месеци вработи скоро 13.000 лица. За сметка на тоа околу 10.000 лица си заминале од јавната администрација поради мобингот и невидените притисоци кои ги претрпувале од страна на новата власт. Зошто Манчевски прескокна да ја вклучи и оваа анализа во Извештајот?  Зошто граѓаните не се информираат со вистинската состојба“.

СДСМ, подвлекуваат од ВМРО-ДПМНЕ, ги сруши сите стандарди, со цел вработување на своите партиски послушници.

-Владата со новиот закон дрско го сруши мерит системот, кој го воспостави претходната влада тајно, шверцерски и без присуство на опозицијата. Со цел да создаде услови таканаречените шарени револуционери, без посебни квалификации да ги вработи. СДСМ не спроведува реформи. СДСМ го загрозува  реформскиот процес. Сето ова ќе ја чини државата изгубени години во обид да се спроведе вистинската реформа на јавната администрација која ја започна Владата на ВМРО-ДПМНЕ, и која Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе ја продолжи, многу брзо, веднаш по следните избори.

Коронавирус