сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 19
home Вести

Манаскова: Договорот е спротивен на Уставот и на меѓународно право

Манаскова: Договорот е спротивен на Уставот и на меѓународно право

Пратеничката Магдалена Манаскова посочи дека се води дискусија за промени на Уставот, а договорот не е објавен во Службен весник.

– Формално правно овој договор не може да влезе во правна сила се додека не се усогласи со Уставот на РМ и додека биде објавен во Службен весник. Член 51 од Уставот е дециден вели дека законите мора да бидат во согласност со Уставот вклучително и билатералните договори.

Манаскова истакна дека странски експерти дополнително посочиле дека договорот е во спротивност со меѓународното право и истиот не подлежи на меѓународни принципи и правила.

Коронавирус